Hasznos információk a tűzgyújtásról és az égetésről Közterület-felügyelettől

Tekintettel arra, hogy Nyíregyházán a szálló por (PM10) légköri koncentrációjának 24 órás átlagértéke több napja meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket (75 μg/m3) Nyíregyháza MJV Hatósági Főosztály Közterület-felügyelete tájékoztatja a lakosságot, hogy a köztisztaság fenntartásáról szóló 18/2006. (VI.1.) önkormányzati rendelet szerint a város közigazgatási határain belül: a belváros (Nagykörúton belül) területén, közterületeken, valamint azokban a városrészekben, ahol a biohulladék elszállítása megoldott, a nyílttéri égetés nem megengedett.

Tűzgyújtási tilalom idején, illetve szmog-helyzet (füstköd-riadó tájékoztatási vagy riasztási fokozata) esetén az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben is tilos.

A város belterületein a közterület-felügyelők folyamatosan ellenőrzik a tűzgyújtás, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályok betartását.

A Közterület-felügyelet kéri a lakosságot, hogy olyan fűtési módot válasszon, amely nem növeli tovább a szálló por koncentrációját (gáz, elektromos áram), amennyiben szilárd tüzelőanyagot használnak, lehetőleg száraz fával fűtsenek. Kerüljék a nedves fa vagy szén használatát, ne fűtsenek háztartási vagy egyéb hulladékkal. 

Az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben tűrt állapotként elfogadottan, az alábbi feltételek betartásával lehetséges:

Az égetés időtartamamárcius 15-től május 31-ig és szeptember 1-től november 15-ig megengedett a tűzgyújtási tilalom betartásával, nappal, szélcsendes időjárási viszonyok között.

Tűzgyújtási tilalom idején, illetve szmog-helyzet (füstköd-riadó) esetén az avar és kerti hulladékok égetése a családi házas övezetben is tilos.

Füstköd-riadó elrendeléséről a sajtóhírekből, illetve a város honlapjáról, a tűzgyújtási tilalom elrendeléséről a http://szabolcs.katasztrofavedelem.hu/  weboldalon tájékozódhatnak.